KKDİK NEDİR?
KKDİK Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır. Yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2017 tarihinde yayınlanmış olup, istisna maddeler hariç, 23 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır.
KKDİK Yönetmeliği AB REACH tüzüğünün Türkiye’de AB uyum yasaları çerçevesinde Türk Endüstrisi için uyumlaştırılmış halidir.
KKDİK YÖNETMELİĞİ NEDİR?
(TURKREACH'i şeklinde de anılan) KKDİK Yönetmeliği, kimyasallara ilişkin önceki yasal çerçeveyi geliştirmek ve düzenlemek üzere yürürlüğe girmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKDİK Yönetmeliği’ne uyulmasını sağlamak için kimyasal maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama süreçlerini yönetecektir. KKDİK Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuata Bakanlık yardım masasında yer verilmiştir. Bakanlık yardım masası kimyasallar.csb.gov.tr/ adresinde faaliyet göstermektedir. KKDİK Yönetmeliği Rehber Dökümanları, yasal metne ilişkin açıklayıcı ve bütünleyici bilgileri sağlamaktadır. Rehber Dokümanlar yardım masasında http://kimyasallar.csb.gov.tr/rehber-dokumanlar/18 adresinde yer almaktadır.
KKDİK YÖNETMELİĞİNİ KİMLER UYGULAYACAKTIR?
KKDİK Yönetmeliği yılda 1 ton ve üzerinde imal edilen ya da ithal edilen (tek başına, karışım içerisindeki ya da eşya içerisindeki) maddelere uygulanır.
KKDİK YÖNETMELİĞİNDE SÜREÇ NASILDIR?
KKDIK kapsamında yıllık miktarı 1 ton veya daha fazla kendi halinde veya karışım içinde imal edilen veya ithal edilen tüm maddeler için ön-MBDF dosyalarının 31/12/2020 tarihine kadar ilgili Bakanlığın internet sayfasında yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığıyla Bakanlığa iletilmesi gerekmektedir. Bu maddelerin kayıt işlemleri 31.12.2020 ile 31.12.2023 tarihleri arasında yapılacaktır. 31.12.2023 tarihinden sonra ise maddeler sadece kayıt işlemi tamamlandıktan sonra imal ya da ithal edilebilecektir. Kayıt işlemi, Türkiye pazarına sunulan kayda tabi hammaddeler için belirli bilgileri (test verileri vs.) içeren bir kayıt dosyasının Bakanlığa sunulması ile gerçekleştiriliyor.
Kaydettiren başına yıllık 10 ton ve üzeri miktarlarda olan ve kayda tabi olan tüm maddeler için bir kimyasal güvenlik değerlendirmesi yapılır ve bir kimyasal güvenlik raporu hazırlanır. KKDİK gereği, kayıt için sunulması gereken bilgilerin yetkili bir Kimyasal Güvenlik Uzmanı tarafından incelenmiş olması gerekiyor.
KİMYASAL DEĞERLENDİRME UZMANI (KDU) NEDİR?
AB REACH ile kıyaslandığında KKDİK Yönetmeliği’ndeki önemli farklılıklardan biri de Kimyasal Güvenlik Raporu’nun sertifikalı bir yetkili tarafından hazırlanıp imzalanması gerekliliğidir.
KKDİK Yönetmeliği Ek-18’in ikinci bölümünde yer alan 64 saatlik eğitim konularının eğitimini almış ve kimyasal değerlendirme konusunda personel belgelendirmesi için Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) tarafından akredite olmuş kuruluş tarafından yapılan sınav sonucunda başarılı olarak yeterlilik belgesi alan kişiler ile Bakanlıkta kimyasallar yönetimi konusunda en az 10 yıl çalışmış olan kişiler bu yönetmelik kapsamında ‘kimyasal değerlendirme uzmanı’ olarak ifade edilir.
TÜRKİYE DIŞINDA YERLEŞİK FİRMALARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VARMIDIR?
Türkiye dışında yerleşik bulunan imalatçılar, KKDİK Yönetmeliği kapsamında doğrudan yükümlüğe sahip değillerdir. Türkiye’de yerleşik ithalatçı KKDİK Yönetmeliği yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. KKDİK Yönetmeliği Madde 4(p)’de imalatçı, ‘maddeyi Türkiye’de imal eden Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişi’ olarak tanımlanır. Tek başına, karışım içerisinde ya da eşya içindeki bir maddeyi Türkiye’ye ihraç eden Türkiye dışında bulunan firmalar, ithalatçıların yükümlülüklerini yerine getirmek için KKDİK Yönetmeliği Madde 9’a göre tek temsilci atayabilirler (zorunlu değillerdir).
KİMLER TEK TEMSİLCİ ATAYABİLİR?
Türkiye dışında yerleşik firma karşılıklı anlaşmaya vararak Türkiye’de yerleşik gerçek ya da tüzel bir kişiyi tek temsilcisi olarak atayabilir. KKDİK Yönetmeliği Madde 9(2)’ye göre bu tek temsilci Yönetmelik kapsamında ithalatçıların tüm yükümlülüklerini yerine getirir. Bu nedenle tek temsilcinin kimyasal maddelerin elleçlenmesine ilişkin yeterli pratik deneyiminin ve bilgisinin olması gerekir. Tek temsilcinin görevleri ile ilgili daha fazla bilgi Kayıt Rehberi 1.5.3.4-‘Türkiye dışında yerleşik imalatçıların tek temsilcileri’ başlığı altında verilmektedir. Tek temsilci atanması durumunda KKDİK Madde 8(3)’e göre Türkiye’de yerleşik olmayan imalatçı, aynı tedarik zincirinde bulunan ithalatçıları haberdar eder. Bu ithalatçılar alt kullanıcı olarak kabul edilir.
Nilüfer İş Güvenliği ve Çevre Danışmanlık ve Eğitim olarak KKDİK Konusunda da Eğitim, Danışmanlık ve Tek Temsilcilik konularında aşağıdaki formu kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.